Mám pocit, že odkedy som vysadil pšenicu a cukor zo svojho života (28.4.2019), tak sa mi kompletne prečistilo moje telo a nanovo sa mi obnovili moje zmysly, zlepšil sa čuch a jasnejšie vnímam, čo je pre moje telo vhodné a čo nie.

Je to akoby za tie roky, čo som jedol všetky možné druhy pečiva, pízz, cestovín, cukru v podobe koláčov, medovníkov, tórt, vybudovali v mojom tele akoby murovanú stenu vyššiu ako ja, ktorá mi bránila vidieť, čo je pre mňa naozaj vhodné.

Medzi chuťou a tým, čo telo naozaj potrebuje je obrovský rozdiel. Môžem mať chuť na kebab, ale po otázke sa sám seba, či je to pre mňa vhodné, moja intuícia/srdce/vnútorné dieťa okamžite odpovedá, že nie.

Táto spoločnosť, či potravinársky priemysel presne vie, čo robí. Vie, čo im prináša vysoké zisky a podľa toho konajú. Vyrábajú výrobky, ktoré majú doslova dráždiť naše chuťové poháriky. Vyvolať v nás pocit v potravinách, na prechádzke, že akonáhle niečo zacítime, pôjdeme si to kúpiť.

Mnohokrát sa riadime tým, načo máme chuť a nie potrebou nášho tela. Môžeme mať chuť na pizzu, koláče, tortu, kekse, čerstvo upečený chlieb, možno už teraz sa ti zbiehajú slinky 🙂 a pritom telo potrebuje veľa čerstvej zeleniny, hlávkový šalát, brokolicu alebo strukoviny.

To, čo do seba dávame, podľa toho sa aj cítime. Mne veľmi dlho, niekoľko rokov, trvalo, kým som túto múdrosť pochopil.

Takto približne pred rokom som začal pozorovať sám seba, ako sa cítim po každom jedle. Pozoroval som sa, vnímal som, ako sa cítim tesne po jedle, či po hodine a neskôr. Spozoroval som, že keď som si dal napríklad ryžu s mäsom, pizzu, langoš, atď. tak veľmi rýchlo sa dostavil útlm a začalo ma doslova vypínať, prišla únava, vyčerpanosť.

Naopak, keď som si dal iný deň čerstvý šalát, zrazu som cítil obrovský príval energie, akoby mi v ten moment začali žiariť oči – nimi sa predsa pozeráme nato, čo jeme. Energia sa presunula do nich, lebo očiam sa páči jedlo, ktoré do seba dávam.

Toto boli moje začiatky v pozorovaní samého seba. Iba nedávno prišlo k vysadeniu pšenice a všetkých výrobkov z nich a neprirodzeného umelého cukru, s ktorým sa v dávnych dobách zabíjali potkany. Čo to asi robí s ľudským telom…

Ak si chceš o mojich začiatkoch prečítať viac, môžeš tu:

Keď som týmto vysadením doslova zbúral tú murovanú stenu, ktorú som si okolo seba vytvoril jedením týchto neprirodzených potravín pre moje telo, zrazu akoby sa mi vrátili moje staré prirodzené zmysly, ktoré som vždy mal, s ktorými som sa narodil, ale cez tú stenu a všetky tie gebuziny, ktoré som si do seba dával, som nebol s nimi v spojení.

To, čo som jedával, doslova ohlúpilo moje prirodzené inštinkty. Nielen v stravovaní, ale celkovo. Potlačilo to do úzadia moje napojenie na zdroj, na samého seba. Na svoju intuíciu, na spojenie s prírodou, so svojim srdcom.

Stravovanie, to čo jeme, nás ovplyvňuje oveľa viac, ako si dokážeme predstaviť.  Mnoho ľudí si o mne myslí, že som vegetarián. Nie som. Môžem potvrdiť, že ako som vysadil pšenicu, moje telo si viac pýta niečo, čo sa nachádza v mäse. Neznamená to však, že ho jem každý deň, dám si ho možno raz, dva krát za mesiac. Nebránim sa mu, mám ho rád, som za neho vďačný a vyberám si také, o ktorom viem, že nie je napichané antibiotikami a podobne.

Každé jedlo sa viaže na nejakú emóciu. Ovplyvňuje naše pocity. Keď napríklad jeme veľa mäsa, tak to v konečnom dôsledku človeka unavuje, vyčerpáva a človek sa môže cítiť viac v strese, v hneve. Keď ale väčšina nášho jedálnička je jedlo vhodné pre naše telo, tak keď si dáme raz za čas mäso, či iné potraviny, nič nám to nespraví.

Telo si ho ešte dokonca vypýta – v tomto prípade potrebuje byť človek trošku spojený so svojim srdcom, aby počul ten tenučký hlások zo svojej intuície, ktorá mu šepká, že telo potrebuje mäso pre správny chod J

Ako teda zistiť, čo je pre nás vhodné?

Už som to spomínal vyššie. Pozorovať sa, ako sa cítime po každom jedle, ktoré zjeme. Naše pocity nám dajú okamžitú odozvu. Keď cítime po jedle únavu, stres, podráždenosť, agresivitu, je to jasný signál, že to nemáme jesť. Nie je to pre nás vhodné.

Ak cítime po jedlo sviežosť, energiu, vitalitu, usmievame sa, tak to je vhodné jedlo pre nás.

Nikto cudzí, zvonku, doktor, tréner, dietológ, nikto ti nepovie, aká strava je pre teba vhodná. Môžeš nato prísť jedine sám, tým, že sa začneš pozorovať a začneš sa vedome vnímať, lebo mi väčšinu toho, čo jeme, jeme nevedome – tj. na základe toho, že to tak poznáme z detstva, lebo robíme to, čo ostatní, opakujeme po nich.

Ja už po 4 dni po vysadení pšenice a cukru som cítil, ako sa mi zvýšila energia, únava doslova zmizla z môjho života. Odvtedy mám energiu odkedy sa zobudím až dovtedy kým nejdem späť. Fungujem celý deň bez únavy, s takou energiou, akú som nikdy necítil a ani nemal.

Moje telo sa týmto znovu zrodilo. A či sa nabilo novou energiou, pochybujem. Ona tam vždy bola, ale tým, že som nepočúval svoje telo a dával som mu to, čo nie je preň vhodné, zatlačil som svoju vlastnú energiu do úzadia.

Odstránil som to, čo ma utlmovalo a vrátila sa mi moja dobre známa energia, ktorú som cítil ešte ako malý chlapec.

Ak sme na duchovnej ceste, stále bližšie k samému/samej sebe, spojenie s telom je nevyhnutná vec. Bez neho sa nemôžeme posunúť ďalej. Čiže ak meditujeme, cvičíme jógu, očisťujeme sa od kadejakých programov, vzorcov správania, ale naďalej jeme to, čo nie je vhodné pre naše telo, neposunieme sa do ďalšej úrovne.

Telo nás nepustí. Potrebujeme ho očistiť, odľahčiť vhodnou stravou, aby náš duch mohol vzlietnuť 🙂

PS: nie je to len o vysadení pšenice a cukru. Je viac vecí, ktoré nejem, či nepijem, ale až po vysadení pšenice a cukru som pocítil významnú zmenu, príval energie, vitality a zbúranie tzv. murovanej steny.

Autor Radoslav Zárecký


Pracujem v Úsmev ako dar ako sociálny pracovník a vo svojom voľnom čase robím konzultácie s ľuďmi, ktorí sa vo svojom živote nevedia posunúť ďalej. Všetky články, ktoré som doteraz napísal a stále píšem, vychádzajú z mojich vlastných skúseností, môjho života. Zrkadlia moje vnútro, to kto som a ako sa pozerám na veci okolo seba. S článkami sa môžeš i nemusíš stotožňovať, obe možnosti sú úplne v poriadku 🙂

Pin It on Pinterest

Share This

Ak sa ti páčil článok, môžeš ho zdieľať so svojimi priateľmi.